Website Preloader
faq-img

FAQ

I den digitala marknadsföringsvärlden finns det en mängd begrepp och buzzwords som kan vara förvirrande. Har du stött på begrepp men känt att du inte riktigt har förstått vad de egentligen innebär? Då är du på rätt plats!

Vad menas med SEO?

SEO står för Search Engine Optimization, vilket på svenska översätts till sökmotoroptimering. SEO är en strategi och process som används för att förbättra en webbplats synlighet i sökresultaten på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo. Målet med SEO är att öka organisk (icke-betald) trafik till webbplatsen genom att förbättra dess rangordning och synlighet för relevanta söktermer.

Här är några centrala aspekter av SEO:

Sökordsanalys: Identifiering av relevanta sökord och fraser som användare troligen söker efter när de letar efter innehåll eller tjänster som liknar det som webbplatsen erbjuder.

Optimering av webbplatsens innehåll: Anpassning av text, bilder och andra element på webbplatsen för att inkludera och betona relevanta sökord på ett naturligt sätt.

Teknisk optimering: Förbättring av tekniska aspekter av webbplatsen för att göra den mer sökmotorvänlig. Detta inkluderar arbete med laddningstider, mobilvänlighet, strukturerad data, användarvänlighet och annat.

Länkbyggande: Att skapa kvalitativa länkar från andra webbplatser till din egen. Detta hjälper till att bygga auktoritet och påverka sökmotorns bedömning av webbplatsens relevans.

Användarupplevelse: Fokus på att ge en bra användarupplevelse, inklusive lätt navigering, tydlig struktur och högkvalitativt innehåll.

Lokal SEO: Optimering av webbplatsen för lokal sökning, särskilt viktigt för företag med fysiska platser eller som servar en lokal publik.
SEO är en kontinuerlig process och kräver övervakning och anpassning över tid eftersom sökmotoralgoritmerna och användarpreferenser förändras. En väl genomförd SEO-strategi kan leda till ökad synlighet, trafik och relevans för din webbplats i sökresultaten.

Vad är SEO-arbete?

SEO (Search Engine Optimization) arbete innebär att strategiskt optimera en webbplats för att förbättra dess synlighet och rangordning i organiska (icke-betalda) sökresultat på sökmotorer som Google. Det inkluderar en rad tekniker och anpassningar, såsom optimering av webbplatsens innehåll, struktur och tekniska aspekter för att matcha de kriterier som sökmotorerna använder för att bedöma relevans och auktoritet. Målet med SEO är att öka webbplatsens synlighet för specifika söktermer och därmed locka mer kvalificerad trafik, vilket i slutändan kan leda till förbättrade positioner i sökresultaten och ökad webbplatsauktoritet.

Vad menas med SEM?

SEM (Search Engine Marketing) är en digital marknadsföringsstrategi som omfattar både organiska och betalda metoder för att öka synligheten i sökresultaten på sökmotorer som Google. Medan SEO (Search Engine Optimization) fokuserar på att förbättra organisk synlighet, inkluderar SEM även betald sökning, oftast genom PPC (Pay-Per-Click) annonsering. Målet är att locka kvalificerad trafik till en webbplats genom att optimera för både organiska och betalda sökresultat.

Vad är skillnaden mellan SEO och SEM?

SEO (Search Engine Optimization) och SEM (Search Engine Marketing) representerar två distinkta strategier inom digital marknadsföring som fokuserar på att öka synligheten i sökresultaten på sökmotorer som Google, Bing och Yahoo.

SEO:
Typ av strategi: Organisk.
Metoder: Optimerar webbplatsens innehåll, tekniska aspekter och bygger länkar för att förbättra organisk synlighet.
Resultat: Tar tid att visa effekt, beroende på sökmotorers indexering och bedömning över tiden.

SEM:
Typ av strategi: Inkluderar både organiska och betalda metoder.
Metoder: Utöver SEO inkluderar det PPC-annonsering (Pay-Per-Click) där annonsörer betalar för varje klick.
Resultat: Kan ge snabbare resultat, speciellt genom betald annonsering, men är också beroende av budget och auktionspriser för relevanta sökord.

Sammanfattningsvis, medan SEO strävar efter organisk synlighet, omfattar SEM både organiska och betalda metoder för att maximera synligheten i sökresultaten. Många företag väljer att integrera både SEO och SEM i sin övergripande digitala marknadsföringsstrategi.

Kan man pausa sitt avtal?

Ibland får vi frågan, särskilt vid semestertider om man kan pausa sina insatser. Vi förstår att det kan vara frestande att försöka spara en slant under tiden när företaget går in i en lågsäsong. Men att pausa sitt avtal för digital marknadsföring är inget vi jobbar med av nedan olika skäl:

Kontinuitet: Digital marknadsföring kräver kontinuitet för att skapa och bibehålla synlighet online. Genom att pausa avtalet riskerar du att förlora synlighet och tappar således potentiella kunder.

Algoritmers respons: Många digitala marknadsföringsplattformar använder algoritmer som tar hänsyn till kontinuerlig aktivitet och engagemang. Genom att pausa ditt engagemang kan du påverka dessa algoritmers positiva respons.

Konkurrensfördelar: Den digitala marknaden är konkurrensutsatt. Att hålla en konstant närvaro ger en fördel gentemot konkurrenter. Pausa avtalet kan leda till att du tappar mark i konkurrensen.

Data och analys: Kontinuerlig aktivitet ger konstant data som kan analyseras och användas för att förbättra kampanjer. Genom att pausa ditt engagemang går du miste om värdefulla insikter och möjligheten att anpassa din strategi.

Relation med målgrupp: Din digitala närvaro skapar en relation med din målgrupp. Att plötsligt försvinna kan påverka denna relation negativt och leder till förlorat förtroende.

Långsiktig effekt: Digital marknadsföring ger resultat över tid. Att pausa sitt engagemang kan leda till avbrott i den långsiktiga effekten och kan göra att du förlorar de fördelar som har byggts upp över tid.